INFORMAŢII DE PRESĂNr. 7 din 02-06-2022
Ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor în garnizoana Buzău
Joi, 2 iunie, Garnizoana Buzău, în parteneriat cu Fundaţia „Sfântul Sava de la Buzău”, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, Consiliul Judeţean Buzău şi Primăria municipiului Buzău au organizat ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, prilej cu care au fost cinstiţi eroii români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
[continuare]Nr. 6 din 20-05-2022
Festivitatea de premiere a Concursului judeţean de poezie „Emil Niculescu” – ediţia I
Vineri, 20 mai, a avut loc premierea câştigătorilor Concursului judeţean de poezie „Emil Niculescu”, ediţia I, organizat de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu şi Divizia 2 Infanterie „Getica”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi Centrul Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman”.
[continuare]Nr. 5 din 09-05-2022
Simpozion dedicat evocării Generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă şi triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene
Luni, 9 mai, Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, au organizat un simpozion dedicat evocării generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a, la împlinirea a 140 ani de la naşterea acestuia (20 aprilie 1882), precum şi a triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 3 din 01-03-2022
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Predare de ştafetă la FUNDAŢIA „MAREŞAL ALEXANDRU AVERESCU”
Pe 1 martie 2022 a fost consemnată o nouă schimbare a preşedintelui consiliului director al Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”. Generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob, de curând numit comandant al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE), şi-a luat rămas bun după o prezenţă de doi ani în fruntea fundaţiei. Deşi scurtă, preşedinţia fundaţiei a coincis cu o perioadă fertilă, bogată în activităţi cu multiple şi profunde semnificaţii şi adresări.
Exemplificând, activităţile de tip social şi caritabil au constat în acordarea unor burse „Bursa General de corp de armată Nicolae Ciupercă” oferite de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” pentru şase tineri buzoieni care au fost declaraţi admişi la colegiile naţionale militare. Totodată, s-au întreprins şi două acţiuni caritabile care au constat în acordarea unui cărucior pentru persoane care nu se pot deplasa şi două aparate auditive, unor veterani de război.
În ceea ce priveşte activităţile de tip istoric şi cultural, Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” a participat, alături de Divizia 2 Infanterie „Getica”, la dezvelirea Memorialului Eroilor Regimentului 48 Infanterie, monument construit în memoria celor 775 de militari din Regimentul 48 Infanterie eroi ai Primului Război Mondial.
Trebuie evidenţiată şi implicarea fundaţiei în activităţi de plantare a unor copaci în memoria eroilor căzuţi în luptă pentru ţară, activitate ce a avut loc în localităţile Berca şi Siriu, aflate în judeţul Buzău.
Aniversarea, la 18 august 2021, a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, ale cărei tradiţii au fost preluate de Divizia 2 Infanterie „Getica”, ne-a oferit deosebita plăcere de a prezenta o frumoasă lecţie de istorie de la constituirea, în august 1916, a marilor Unităţi ale armatei române şi intrarea României în Marele Război pentru împlinirea idealului naţional. Cu această ocazie, Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” au organizat mai multe simpozioane şi ceremonii în cadrul cărora a fost prezentat drumul prin istoria contemporană a Armatei a 2-a române, înfiinţată la 18 august 1916, la intrarea în război a României de partea Antantei, unde ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei noastre. Activităţile au inclus simpozioane la Focşani, Câmpulung Muscel, Medgidia şi Buzău, prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoţională. În cadrul acestor simpozioane a fost vizionat şi filmul aniversar „Calea Învingătorilor: Armata a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie Getica”.
Cu ocazia aniversării a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, fundaţia a organizat simpozioane şi ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane de flori la Mausoleul Eroilor Mărăşti, Cimitirul Eroilor din Siriu, Mausoleul Eroilor Mateiaş, Câmpulung Muscel, Monumentul Eroilor din Medgidia şi pe Calea Eroilor din Buzău. De asemenea, cu aceeaşi ocazie a avut loc şi vernisajul expoziţiei de exponate militare aparţinând Muzeului Militar Naţional, activitate ce a avut loc la Muzeul Judeţean Buzău, precum şi lansarea Imnului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, parada şi concertele de gală ale muzicilor militare din garnizoanele Buzau, Focşani şi Brăila.
Seria manifestărilor a continuat la Buzău pe 3 august, la Muzeul Judeţean, unde a avut loc vernisajul expoziţiei „Armata Română în Războiul cel Mare”. În cadrul vernisajului, participanţilor le-au fost prezentate de către istoricul Sorin Turturică, muzeograf din cadrul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial. Au fost expuse, de asemenea, documente şi obiecte aparţinând mareşalului Alexandru Averescu aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, cele mai multe dintre acestea intrând în patrimoniul muzeului încă de la înfiinţare.
Alte evenimente importante desfăşurate cu concursul Fundaţiei au fost editarea numărului 29 al revistei „Străjer în calea furtunilor” şi editarea Albumului retrospectiv al Fundaţiei, „De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica” - 1916-2021 - 105 file de istorie”.
Fundaţia a reuşit şi în această perioadă să dezvolte proiecte de conservare şi restaurare a monumentelor istorice, amintind în acest sens dezvelirea unei plăci comemorative la Cimitirul Militar din Roşia-Sibiu. O altă activitate importantă la care a participat Fundaţia, în colaborare cu primăria Buzău, a fost conferinţa internaţională „O nouă Europă Centrală – 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”, organizată în garnizoana Buzău de către Institutul pentru de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.
Cea mai recentă activitate a fundaţiei a fost organizarea, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău a celei de-a XII-a ediţie a Concursului anual de istorie, în perioada 14-16 ianuarie 2022, la care au participat şase instituţii de învăţământ din judeţul Buzău, precum şi cele cinci colegii naţionale militare din ţară.
Au fost propuse noi proiecte de ajutorare a copiilor cadrelor militare decedate în teatrele de operaţii şi organizarea, anul viitor, a unor evenimente prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la naşterea generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a.
Atât evenimentele desfăşurate, cât şi cele propuse au scopul realizării unei legături credibile între oştire şi societatea civilă şi pentru dezvoltarea unui spirit de corp al organismului militar căruia i se adresează.
Noul preşedinte al consiliului director, generalul-maior Ciprian Marin, a asigurat membrii consiliului de continuarea traiectoriei actuale a fundaţiei, în special în Campania „Pe urmele eroilor”, conform obiectivelor principale înscrise în statut.
Tipareşte informaţia Tipăriţi