INFORMAŢII DE PRESĂNr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială ā€˛Prof.dr. Ion Anghelā€¯ din localitatea Luciu, au participat la ā€˛Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitateā€¯, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic ā€˛Aurel Vlaicuā€¯ din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 8 din 26-10-2022
Susţinem excelenţa tinerei generaţii de militari
Devenită deja o tradiţie, azi, 26 octombrie, în cadrul şedinţei consiliului director al Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, a avut loc festivitatea de premiere a şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 1 din 10-03-2014
Persoană de contact: Lt.col. Romeo FERARU
Telefon: 0763686867
"Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale"
Fundaţia buzoiană, ce cu mândrie poartă numele primului comandant al glorioasei Armate a 2-a, a organizat, luni 10 martie, simpozionul Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale.
Manifestarea ştiinţifică, care se constituie un omagiu adus militarului, omului şi legendei Averescu, la 155 de ani de la naştere, l-a avut invitat de onoare pe academicianul Şerban Papacostea, care, în copilărie, l-a cunoscut personal pe mareşal.
Generalul de brigadă dr. Lucian Foca, preşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", moderatorul simpozionul, a trecut în revistă obiectivele şi principalele activităţi desfăşurate de fundaţie şi a evocat personalitatea celui care a contribuit la înscrierea unor glorioase pagini de istorie militară şi la făurirea României Mari.
Simion Gheorghiu, doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Istorie "Nicolae Iorga", a relevat modul în care era reflectată personalitatea militarului şi omului politic în conştiinţa contemporanilor, iar profesorul Emil Niculescu, de la Cercul Militar din Buzău, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a reliefat felul în care mareşalul şi memorialistul era perceput de tânara generaţie de intelectuali ai epocii interbelice. Colonel (r) Mihai Goia, lector universitar doctor a prezentat una dintre intransigentele poziţii postbelice ale lui Averescu în ciclul "Răspunderilor".
Academicianul Şerban Papacostea, director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga", între anii 1990-2000, a făcut o radiografie complexă a ceea ce însemnat Averescu pentru România, rezultat al trăirilor personale şi al studierii documentelor ce au aparţinut tatălui său, juristul Petru Papacostea, secretarul politic al mareşalului.
În încheierea simpozionului, generalul de brigadă dr. Lucian Foca a mulţumit pentru intervenţiile care au luminat unghiuri, poate, unora, necunoscute, ale memoriei lui Alexandru Averescu, menţionând faptul că fundaţia va continua, în demersurile sale, să promoveze valorile istoriei şi culturii naţionale.
La manifestare au asistat membrii Consiliului Judeţean al elevilor Buzău, elevii clasei a XII-a E de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", însoţiţi de profesor Felicia Boşcodeală, care le-a propus acestora o oră de istorie altfel, militari din garnizoana Buzău şi, nu în ultimul rând, membrii consiliului director al Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu".
Oaspeţii au vizitat muzeul Diviziei 2 Infanterie "Getica", continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a, unde de află o sală dedicată mareşalului şi au făcut o fotografie de grup lângă bustul lui Alexandru Averescu aflat în faţa comandamentului diviziei.
Tipareşte informaţia Tipăriţi