INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 18-11-2023
Concursul de istorie "1 Decembrie - Ziua Naţională a României"
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Baza Aeriană Boboc a avut loc concursul de istorie cu tema "1 Decembrie - Ziua Naţională a României". Competiţia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie "Getica", în parteneriat cu Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială ā€˛Prof.dr. Ion Anghelā€¯ din localitatea Luciu, au participat la ā€˛Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitateā€¯, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic ā€˛Aurel Vlaicuā€¯ din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 15 din 09-11-2019
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Concursul de istorie ā€˛1 Decembrie - Ziua Naţională a Românieiā€¯ ā€“ ediţia a XI-a
În perioada 08-09 noiembrie 2019 s-a desfăşurat la Breaza a XI-a ediţie a Concursului de istorie ā€˛1 Decembrie - Ziua Naţională a Românieiā€¯, organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
Pentru a doua oară consecutiv, de când în cadrul concursului este şi o secţiune dedicată echipelor colegiilor militare naţionale, gazdă primitoare ne este Colegiul Militar Naţional ā€˛Dimitrie Cantemirā€¯. şi spunem primitoare fără cea mai mică exagerare, condiţiile de cazare şi de servire a mesei fiind dintre cele mai bune, dar mai ales ospitalitatea şi disponibilitatea conducerii de a sprijini din toate punctele de vedere activităţile noastre meritându-ne toată aprecierea şi cele mai sincere mulţumiri.
Astfel, în preziua desfăşurării concursului, echipele participante, respectiv elevii şi profesorii însoţitori, au avut parte de o prezentare detaliată a Colegiului. Directorul acestuia, profesorul (de istorie) dr. Aurel-Constantin Soare, a făcut, cu mult suflet şi pricepere pedagogică şi de specialitate, o prezentare interesantă şi de substanţă a istoriei Colegiului, precum şi un tur al Muzeului şi al Sălii excelenţei educaţionale, fiind amintite aici şi rezultatele notabile obţinute ori proiectele de actualitate în care elevii şi cadrele didactice ale instituţiei sunt implicaţi. De asemenea, însoţiţi de profesori ai colegiului şi de elevi ai acestuia, s-au putut vizita Cancelaria, laboratoarele şi sălile de pregătire ale elevilor cantemirişti.
Programul a continuat cu prezentarea colonelului Liviu Corciu a activităţilor Fundaţiei, legate în principal de comemorarea eroilor şi readucerea în atenţia societaţii actuale a acestora, precum şi a concursului, a echipelor şi a juriului. Membrii acestuia (Manuel Stănescu şi SorinTurturică), împreună cu preşedintele juriului, colonelul Florin Şperlea, sunt personalităţi recunoscute pentru valoarea lor profesională şi probitatea morală, lucruri care asigură cea mai mare credibilitate şi consistenţă acestui concurs de istorie.
La deschiderea oficială a Concursului, desfăşurată în prezenţa conducerii, corpului didactic şi a elevilor cantemirişti, au participat general-maior Gheorghiţă Vlad, preşedintele Fundaţiei, general de brigadă Ionel Irimia, comandantul Brigăzii de Informaţii Militare şi membru în consiliul director al Fundaţiei, Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău şi, desigur, membrii juriului.
Colonelul Aurel-Constantin Neagu, comandantul Colegiului Militar Naţional ā€˛Dimitrie Cantemirā€¯, a făcut o prezentare a instituţiei pe care o conduce, iar profesorul Soare a făcut o scurtă trecere în revistă a felului în care istoria, în diferitele ei interpretări date de regimurile politice de la putere, construieşte sau influenţează memoria colectivă. în cuvântul său, preşedintele Fundaţiei a adus mulţumiri celor care au contribuit şi au făcut posibil acest concurs, precum şi participanţilor, apreciind că acest concurs are un rol important în rememorarea jertfei istorice a neamului nostru.
De asemenea, preşedintele juriului, colonelul Şperlea, a apreciat efortul pe care Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi autorităţile judeţene îl fac pentru a susţine acest concurs şi ceea ce reprezintă el, dar şi al profesorilor şi elevilor care s-au aplecat asupra acestei frumoase şi necesare ştiinte sociale - istoria şi care s-au pregătit pentru a se prezenta onorabil la un acest nivel.
După concurs, în aşteptarea rezultatelor, prin grija gazdelor, participanţii au avut parte de o excursie în împrejurimi, la Ansamblul arhitectonic de la Brebu, fostă reşedinţă domnească din vremea lui Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu şi la Centrul cultural al comunei Brebu. Mulţumim pe această cale primarului comunei, fost cantemirist, precum şi reprezentanţilor Muzeului judeţean de istorie şi arheologie Prahova din Brebu, care ne-au primit cu multă amabilitate şi prietenie.
La final, rezultatele:
La secţiunea dedicată instituţiilor de învăţământ din judeţul Buzău: locul I - echipa Colegiului Naţional ā€˛Bogdan Petriceicu Haşdeuā€¯, locul II - echipa Liceului Teoretic ā€˛Radu Vlădescuā€¯ Patârlagele, locul III - echipa Colegiului Naţional Pedagogic ā€˛Spiru Haretā€¯, menţiunea I - echipa Liceului de Arte ā€˛Margareta Sterianā€¯, menţiunea a II-a - echipa Colegiului Naţional ā€˛Mihai Eminescuā€¯.
La secţiunea dedicată colegiilor militare: locul I - echipa Colegiului Militar Naţional ā€˛Ştefan cel Mareā€¯ din Câmpulung-Moldovenesc, locul II - echipa Colegiului Militar Naţional ā€˛Dimitrie Cantemirā€¯ din Breaza, locul III - echipa Colegiului Militar Naţional ā€˛Tudor Vladimirescuā€¯ din Craiova, menţiunea I - echipa Colegiului Militar Naţional ā€˛Alexandru Ioan Cuzaā€¯ din Constanţa, menţiunea a II-a - echipa Colegiului Militar Naţional ā€˛Mihai Viteazulā€¯ din Alba Iulia.
Felicitări tuturor elevilor şi profesorilor care i-au pregătit şi însoţit!
Toţi participanţii au primit cărţi, reviste şi abonamente on-line din partea partenerilor concursului, Editura Militară, Centrul Tehnic Editorial al Armatei, Revista Historia, Fundaţia culturală ā€˛Magazin Istoricā€¯ şi Arhivele Militare Naţionale Române, cărora le mulţumim cu multă recunoştinţă.
Menţionăm că premierea câştigătorilor, respectiv înmânarea diplomelor şi premiilor în bani, va avea loc pe 1 Decembrie, la sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ din Buzău.
Mulţumim şi inimoşilor noştri voluntari care au dorit să ne fie alături şi să ne sprijine în activităţile noastre, din pasiune pentru istorie şi din respect pentru valorile pe care le promovăm sau pentru instituţia militară.
Tipareşte informaţia Tipăriţi