INFORMAŢII DE PRESĂNr. 2 din 21-07-2021
105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a sărbătorită pe meleaguri vrâncene
La 18 august 2021, Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ sărbătoreşte 105 ani de la constituirea marilor unităţi ale Armatei Române şi intrarea în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc.
[continuare]Nr. 1 din 26-02-2021
Bursa ā€˛General de corp de armată Nicolae Ciupercăā€¯ a ajuns la cei şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare
Începând cu anul 2020, Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi-a propus să susţină, prin burse, şase dintre tinerii buzoieni declaraţi admişi la colegiile naţionale militare, întru motivarea de a excela în învăţământul militar.
[continuare]Nr. 4 din 01-12-2020
Ziua Naţională a României sărbătorită în Garnizoana Buzău
Anul acesta, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României desfăşurate în garnizoana Buzău au avut loc în cadru restrâns, fără public, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 1 din 03-10-2008
Persoană de contact: Constantin DINU, tel. 0724394480.
Telefon: 0763686867
Comemorarea marelui soldat
Vineri, 3 octombrie, se împlinesc 70 de ani de la moartea mareşalului Alexandru Averescu, personalitate care ocupă un loc distinct în panteonul personalităţilor militare, dedicandu-şi întreaga viaţă neamului românesc.
Membrii fundaţiei care îi poartă numele, împreună cu colectivul Comandamentului Operaţional întrunit "Mareşal Alexandru Averescu" au comemorat evenimentul prin depunerea de coroane de flori la bustul mareşalului, sculptură care se află în incinta aceleiaşi instituţii, şi prin evocarea personalităţii marelui comandant "Mareşal Alexandru Averescu".
Alexandru Averescu (1859-1938) a fost o figură atipică pentru viaţa politică a României interbelice. S-a născut în ţinutul Bugeacului, lângă Ismail. Cariera sa militară a avut o traiectorie constant ascendentă. A făcut studii în Italia (la Torino), unde a fost comandant al şcolii Superioare de Război (1894-1895), a fost ataşat militar al Romaniei la Berlin (1895-1898) şi sef al Marelui Stat Major (1911-1913). în anul 1930, Alexandru Averescu şi vechiul sau rival, Constantin Prezan, au ajuns la rangul de mareşali.
Denumit de presa vremii "marele soldat", Averescu, în viaţă încă fiind, a intrat acoperit de glorie pe porţile mari ale Istoriei. A avut norocul să-şi împletească întreaga-i cariera cu înseşi paginile luminoase ale Istoriei noastre care începe cu războiul pentru neatarnare şi sfârşeste cu războiul cel mare pentru întregirea neamului. Rareori, viaţa unui militar şi mai apoi om politic a putut a fi atât de strâns legată de destinele unui popor, cum a fost viaţa sobră, luminoasă, uluitor de pilduitoare a Mareşalului.
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" consideră că, cinstind memoria Mareşalului şi prin elogiul postum al personalităţii sale, trebuie să înţelegem că biruinţele din războaie trebuie împletite şi întregite cu biruinţele din timp de pace, prin indatoriri civice pe de-a întregul împlinite, în acelaşi scop unic şi suprem - binele Patriei .
Tipareşte informaţia Tipăriţi