INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 26-02-2021
Bursa ā€˛General de corp de armată Nicolae Ciupercăā€¯ a ajuns la cei şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare
Începând cu anul 2020, Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi-a propus să susţină, prin burse, şase dintre tinerii buzoieni declaraţi admişi la colegiile naţionale militare, întru motivarea de a excela în învăţământul militar.
[continuare]Nr. 4 din 01-12-2020
Ziua Naţională a României sărbătorită în Garnizoana Buzău
Anul acesta, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României desfăşurate în garnizoana Buzău au avut loc în cadru restrâns, fără public, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.
[continuare]Nr. 3 din 09-10-2020
Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ ā€“ 15 ani de activitate
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, unde a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 6 din 24-10-2012
Persoană de contact: Lt.col. Romeo FERARU
Telefon: 0763686867
Inaugurarea Cimitirului Militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" - Buzău a inaugurat marţi, 23 octombrie a.c., Cimitirul Militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi, unde se odihnesc eroi din Regimentul 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1917.
La inaugurarea cimitirului s-a organizat o ceremonie militară la care au participat: inginer Gabriel Baltă - prefectul judeţului Buzău, Victor Chirilă - subprefectul judeţului Iaşi, Cristinel Romanescu - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Bogdan Abălaşi - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, general de brigadă dr. Nicolae Ciucă - preşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", general de brigadă dr. Lucian Foca - vicepreşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", general de brigadă Vasile Roman comandantul Garnizoanei Iaşi, general de brigadă (rtr) Achim Alstani - preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor - filiala Buzău, colonel (r) Ioan Timofte - preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor - filiala Iaşi, Dumitru Prigoreanu - primarul comunei Deleni, locuitori şi elevi din această localitate, din cele două judeţe, membri ai fundaţiei, voluntarii care au participat la reabilitarea cimitirului şi elevi din Buzău.
Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar la Mitropolia Moldovei a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor şi de sfinţire a troiţei.
Cu acest prilej a fost dezvelită o placa comemorativită. Au susţinut alocuţiuni: primarul comunei Deleni, prefectul judeţului Buzău, subprefectul judeţului Iaşi şi preşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu". S-au depus coroane de flori pe acordul Imnului Eroilor şi s-au tras trei salve de către militarii ieşeni.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare a Garnizoanei Iaşi.
După activitate, membrii Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu" şi preotul paroh din comuna Deleni s-au deplasat la doamna Elena Viţelariu, în vârstă de 105 ani, care a trăit evenimentele din anul 1917. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a oferit doamnei Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincţie acordată de mitropolie, iar fundaţia a oferit o diplomă, un buchet de flori şi a urat decanei de vârstă a comunei, La mulţi ani, cu sănătate!
***
Regimentul 48 Infanterie Buzău face parte din regimentele care, prin jertfa supremă dată de ostaşii săi, în Primul Război Mondial, a contribuit, alături de întreaga armată română, la făurirea României Mari.
În anul 1916, sângele ostaşilor buzoieni a udat pământul strămoşesc al patriei, în luptele de pe Valea Oltului şi în bătălia Sibiului. În iarna anului 1917, armata română, aflată în retragere în Moldova, a fost cuprinsă de epidemia de tifos exantematic. Printre aceştia şi militarii buzoieni, aflaţi în refacere în zona Deleni-Maxut, judeţul Iaşi. Au fost răpuşi, de necruţătorul flagel, peste 600, o mare parte dintre ei, alături de trupurile altor militari, aflându-se în Cimitirul Militar de la Deleni. În vara fierbinte a anului 1917, soldaţii buzoieni au spus - Pe aici nu se trece! - în bătălia de la Mărăşeşti.
Jertfele lor nu au fost uitate, nici de militarii regimentului, care, după terminarea răboiului, au ridicat un monument la Buzău şi au amenajat un cimitir militar la Roşia şi, nici de noi, militarii de astăzi.
***
Inaugurarea acestui cimitir militar este dedicată Zilei Armatei României. Această activitate face parte dintr-un proiect mai amplu, al cărui manager este locotenent colonel Liviu Corciu şi care face obiectul mai multor articole apărute în paginile revistei fundaţiei, Străjer în calea furtunilor. Organizaţia buzoiană a realizat, în anul 2010, restaurarea monumentului eroilor Regimentului 48 Infanterie, din Parcul Eroilor - Buzău, iar în anul 2011, la 95 de ani de la bătălia Sibiului, organizarea unei Tabere de îngrijire a Cimitirului Militar din comuna Roşia. Toate acestea au fost realizate de membrii fundaţiei, din respect pentru eroii şi istoria neamului românesc. Au fost alături de noi, autorităţilor locale din Buzău, comuna Roşia - judeţul Sibiu şi Deleni - judeţul Iaşi.
Cimitirul Militar Deleni are o suprafaţă de 480 m.p. şi are delimitate 8 parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, judeţul Buzău, confecţionate de Marian Apostol, primarul comunei. Ansamblul mai cuprinde o troiţă din lemn de stejar sculptată de Maricel Potoroacă din Iaşi, o placă comemorativă pe care stă scris: În iarna 1916/1917, în timp ce aflau în refacere, cantonaţi în bordee săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populaţiei din greu încercata Moldovă. Parte dintre ei se află înhumaţi aici, în gropi comune, în şanţuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război şi continuată dincolo de mormânt. Acest ansamblu comemorativ a fost reamenajat în amintirea şi întru pomenirea peste veacuri a sacrificiului vieţilor lor tinere săvârşit pentru libertatea neamului românesc. Inaugurată astăzi, 23.10.2012 din iniţiativa Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu" - Buzău, prin grija primăriei Deleni şi cu sprijinul Brigăzii 15 Infanterie "Podu Înalt" din Divizia 2 Infanterie Getica.
De asemenea, în cimitirul militar mai există şi Monumentul eroilor comunei Deleni din cel de-al Doilea Război Mondial, datat 1992.
Tipareşte informaţia Tipăriţi