INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 26-02-2021
Bursa ā€˛General de corp de armată Nicolae Ciupercăā€¯ a ajuns la cei şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare
Începând cu anul 2020, Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi-a propus să susţină, prin burse, şase dintre tinerii buzoieni declaraţi admişi la colegiile naţionale militare, întru motivarea de a excela în învăţământul militar.
[continuare]Nr. 4 din 01-12-2020
Ziua Naţională a României sărbătorită în Garnizoana Buzău
Anul acesta, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României desfăşurate în garnizoana Buzău au avut loc în cadru restrâns, fără public, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.
[continuare]Nr. 3 din 09-10-2020
Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ ā€“ 15 ani de activitate
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, unde a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 1 din 10-03-2014
Persoană de contact: Lt.col. Romeo FERARU
Telefon: 0763686867
"Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale"
Fundaţia buzoiană, ce cu mândrie poartă numele primului comandant al glorioasei Armate a 2-a, a organizat, luni 10 martie, simpozionul Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale.
Manifestarea ştiinţifică, care se constituie un omagiu adus militarului, omului şi legendei Averescu, la 155 de ani de la naştere, l-a avut invitat de onoare pe academicianul Şerban Papacostea, care, în copilărie, l-a cunoscut personal pe mareşal.
Generalul de brigadă dr. Lucian Foca, preşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", moderatorul simpozionul, a trecut în revistă obiectivele şi principalele activităţi desfăşurate de fundaţie şi a evocat personalitatea celui care a contribuit la înscrierea unor glorioase pagini de istorie militară şi la făurirea României Mari.
Simion Gheorghiu, doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Istorie "Nicolae Iorga", a relevat modul în care era reflectată personalitatea militarului şi omului politic în conştiinţa contemporanilor, iar profesorul Emil Niculescu, de la Cercul Militar din Buzău, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a reliefat felul în care mareşalul şi memorialistul era perceput de tânara generaţie de intelectuali ai epocii interbelice. Colonel (r) Mihai Goia, lector universitar doctor a prezentat una dintre intransigentele poziţii postbelice ale lui Averescu în ciclul "Răspunderilor".
Academicianul Şerban Papacostea, director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga", între anii 1990-2000, a făcut o radiografie complexă a ceea ce însemnat Averescu pentru România, rezultat al trăirilor personale şi al studierii documentelor ce au aparţinut tatălui său, juristul Petru Papacostea, secretarul politic al mareşalului.
În încheierea simpozionului, generalul de brigadă dr. Lucian Foca a mulţumit pentru intervenţiile care au luminat unghiuri, poate, unora, necunoscute, ale memoriei lui Alexandru Averescu, menţionând faptul că fundaţia va continua, în demersurile sale, să promoveze valorile istoriei şi culturii naţionale.
La manifestare au asistat membrii Consiliului Judeţean al elevilor Buzău, elevii clasei a XII-a E de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", însoţiţi de profesor Felicia Boşcodeală, care le-a propus acestora o oră de istorie altfel, militari din garnizoana Buzău şi, nu în ultimul rând, membrii consiliului director al Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu".
Oaspeţii au vizitat muzeul Diviziei 2 Infanterie "Getica", continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a, unde de află o sală dedicată mareşalului şi au făcut o fotografie de grup lângă bustul lui Alexandru Averescu aflat în faţa comandamentului diviziei.
Tipareşte informaţia Tipăriţi