INFORMAŢII DE PRESĂNr. 11 din 09-09-2021
105 ani de la Atacul de noapte din Dealul Rotemberg – Daia
Joi, 9 septembrie, la împlinirea a 105 de ani de la începutul Bătăliei Sibiului, una dintre primele mari confruntări ale armatei române de la intrarea în Războiul de Întregire Naţională 1916-1919, la Cimitirul eroilor din Dealul Dăii, comuna Roşia, a avut loc depunerea de coroane şi jerbe de flori.
[continuare]Nr. 10 din 18-08-2021
105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a
Miercuri, 18 august, pe Calea Eroilor din municipiul Buzău, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă dedicată împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, a căror tradiţii de luptă au fost preluate de Divizia 2 Infanterie „Getica.
[continuare]Nr. 9 din 17-08-2021
Concerte de promenadă - De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica”
Aniversarea, la 18 august 2021, a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, azi Divizia 2 Infanterie „Getica”, ne-a oferit deosebita plăcere de a încânta, publicul buzoian, două zile în parcurile Crâng, Tineretului ş;i Alexandru Marghiloman din municipiul Buzău cu spectacole susţinute de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 1 din 10-03-2014
Persoană de contact: Lt.col. Romeo FERARU
Telefon: 0763686867
"Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale"
Fundaţia buzoiană, ce cu mândrie poartă numele primului comandant al glorioasei Armate a 2-a, a organizat, luni 10 martie, simpozionul Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale.
Manifestarea ştiinţifică, care se constituie un omagiu adus militarului, omului şi legendei Averescu, la 155 de ani de la naştere, l-a avut invitat de onoare pe academicianul Şerban Papacostea, care, în copilărie, l-a cunoscut personal pe mareşal.
Generalul de brigadă dr. Lucian Foca, preşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", moderatorul simpozionul, a trecut în revistă obiectivele şi principalele activităţi desfăşurate de fundaţie şi a evocat personalitatea celui care a contribuit la înscrierea unor glorioase pagini de istorie militară şi la făurirea României Mari.
Simion Gheorghiu, doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Istorie "Nicolae Iorga", a relevat modul în care era reflectată personalitatea militarului şi omului politic în conştiinţa contemporanilor, iar profesorul Emil Niculescu, de la Cercul Militar din Buzău, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a reliefat felul în care mareşalul şi memorialistul era perceput de tânara generaţie de intelectuali ai epocii interbelice. Colonel (r) Mihai Goia, lector universitar doctor a prezentat una dintre intransigentele poziţii postbelice ale lui Averescu în ciclul "Răspunderilor".
Academicianul Şerban Papacostea, director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga", între anii 1990-2000, a făcut o radiografie complexă a ceea ce însemnat Averescu pentru România, rezultat al trăirilor personale şi al studierii documentelor ce au aparţinut tatălui său, juristul Petru Papacostea, secretarul politic al mareşalului.
În încheierea simpozionului, generalul de brigadă dr. Lucian Foca a mulţumit pentru intervenţiile care au luminat unghiuri, poate, unora, necunoscute, ale memoriei lui Alexandru Averescu, menţionând faptul că fundaţia va continua, în demersurile sale, să promoveze valorile istoriei şi culturii naţionale.
La manifestare au asistat membrii Consiliului Judeţean al elevilor Buzău, elevii clasei a XII-a E de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", însoţiţi de profesor Felicia Boşcodeală, care le-a propus acestora o oră de istorie altfel, militari din garnizoana Buzău şi, nu în ultimul rând, membrii consiliului director al Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu".
Oaspeţii au vizitat muzeul Diviziei 2 Infanterie "Getica", continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a, unde de află o sală dedicată mareşalului şi au făcut o fotografie de grup lângă bustul lui Alexandru Averescu aflat în faţa comandamentului diviziei.
Tipareşte informaţia Tipăriţi