INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 26-02-2021
Bursa ā€˛General de corp de armată Nicolae Ciupercăā€¯ a ajuns la cei şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare
Începând cu anul 2020, Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi-a propus să susţină, prin burse, şase dintre tinerii buzoieni declaraţi admişi la colegiile naţionale militare, întru motivarea de a excela în învăţământul militar.
[continuare]Nr. 4 din 01-12-2020
Ziua Naţională a României sărbătorită în Garnizoana Buzău
Anul acesta, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României desfăşurate în garnizoana Buzău au avut loc în cadru restrâns, fără public, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.
[continuare]Nr. 3 din 09-10-2020
Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ ā€“ 15 ani de activitate
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, unde a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 4 din 01-12-2008
Persoană de contact: Maior Romeo FERARU, tel.0735233264.
Telefon: 0763686867
Străjer în calea furtunilor
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" a editat un nou număr al revistei Străjer în calea furtunilor. Numărul 4 al acesteia este dedicat Zilei Naţionale a României.
Revista este un cadran militar buzoian şi prezintă cititorilor, din arealul buzoian, şi nu numai, informaţii încă necunoscute din istoria urbei, alături de altele care au mai fost publicate, dar nu sunt îndeajuns de cunoscute. La fel de importantă este şi crearea de legături între "vârstele" cititorilor, prin facilitarea accesului la informaţie şi tratarea unor subiecte diverse, gen magazin.
În editorial sunt prezentate evenimentele ce au precedat înfăptuirea Marii Uniri şi personalităţile care s-au implicat în făurirea României Mari, punând accent pe valorile incontestabile ale Oştirii Române.
Mai mult decât atât, acest număr surprinde în paginile sale, Marea Unire de la 1918, aşa cum a fost ea trăită de buzoianul Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieţii politice de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. În acelaşi registru se încadrează şi continuarea articolului ce prezintă pe unul dintre eroii Primului Război Mondial, generalul Traian Moşoiu.
Revista mai cuprinde articole referitoare la semnificaţia zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Astfel, sunt surprinse momentele de răscruce ale celui de-al Doilea Război Mondial, ale ultimelor lupte date pentru eliberarea Ardealului de Nord. Un alt articol descrie contribuţia Corpului 1 Aerian român în acel octombrie de foc.
Articolul de fond al revistei se referă la misiunile internaţionale ale subofiţerilor şi maiştrilor militari buzoieni. O parte dintre aceştia au scris despre trăirile lor după executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional.
În capitolul "Istorie şi cultură", se continuă articolele referitoare la personalitatea mareşalului Alexandru Averescu, văzută de această dată de către Constantin Argetoianu, dar şi şirul de articole dedicate istoriei buzoiene, referitoare la combatanţii buzoieni distinşi cu Ordinul "Mihai Viteazul" şi la ierarhi buzoieni căzuţi eroic pe frontul de est.
La secţiunea "Eveniment" sunt trecute în revistă activităţile desfăşurate la nivel Garnizoană, dintre care amintesc: expoziţia "Datorie şi Onoare, pagini de istorie militară buzoiană", organizată de Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi Muzeul Judeţean Buzău, cu ocazia Zilei Armatei, mitingul aviatic desfăşurat pe aerodromul Buzău, memorialul "General Grigore Baştan", tabara româno-germană de îngrijire a mormintelor de război şi altele.
Tot în paginile revistei, mai puteţi citi cum se direcţionează 2% din impozitul pe venit către fundaţii, ONG-uri şi alte instituţii prevăzute de lege. Fundaţia noastră doreşte ca prin fondurile obţinute pe această cale să realibităm o valoroasă clădire de patrimoniu, construită prin contribuţia militarilor, Cercul Militar din Buzău.
Pentru cei care doresc să citească revista Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", Străjer în calea furtunilor, pot accesa site-ul www.jointophq.ro, unde găsesc, în format pdf, toate numerele apărute, dar şi alte informaţii despre activitatea fundaţiei.
Tipareşte informaţia Tipăriţi