INFORMAŢII DE PRESĂNr. 11 din 09-09-2021
105 ani de la Atacul de noapte din Dealul Rotemberg ā€“ Daia
Joi, 9 septembrie, la împlinirea a 105 de ani de la începutul Bătăliei Sibiului, una dintre primele mari confruntări ale armatei române de la intrarea în Războiul de Întregire Naţională 1916-1919, la Cimitirul eroilor din Dealul Dăii, comuna Roşia, a avut loc depunerea de coroane şi jerbe de flori.
[continuare]Nr. 10 din 18-08-2021
105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a
Miercuri, 18 august, pe Calea Eroilor din municipiul Buzău, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă dedicată împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, a căror tradiţii de luptă au fost preluate de Divizia 2 Infanterie ā€˛Getica.
[continuare]Nr. 9 din 17-08-2021
Concerte de promenadă - De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯
Aniversarea, la 18 august 2021, a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, azi Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯, ne-a oferit deosebita plăcere de a încânta, publicul buzoian, două zile în parcurile Crâng, Tineretului ş;i Alexandru Marghiloman din municipiul Buzău cu spectacole susţinute de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 9 din 10-05-2019
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Celebrarea Zilelor Alexandru Marghiloman la Buzău
Vineri, 10 mai, în Parcul ā€˛Alexandru Marghilomanā€¯ din Buzău, s-a desfăşurat ceremonia militară şi religioasă pentru comemorarea marelui om politic buzoian cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la trecerea la cele sfinte a acestuia.
Evenimentul, organizat de Primăria Buzău şi de Centrul Cultural ā€˛Alexandru Marghilomanā€¯, în colaborare cu garnizoana Buzău, face parte dintr-o serie de manifestări menite, aşa cum preciza primarul municipiului, de a reabilita imaginea fostului prim-ministru al României, demers început încă de anul trecut.
Alături de autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, la eveniment au participat general-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru instrucţie al şefului Statului Major al Apărării, general de brigadă Claudiu-Mihail Sava, locţiitorul comandantului garnizoanei Buzău şi reprezentanţi ai unităţilor militare din garnizoană, precum şi cadre militare în rezervă şi retragere, oameni de cultură, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, elevi, public interesat.
Însemnătatea activităţii a fost prezentată de către comandor în retragere Marius-Adrian Nicoară, iar evocarea moştenirii importantului omului de stat buzoian (născut şi trecut la cele veşnice pe aceste meleaguri) a fost evocată de strănepoata acestuia, Irina Vlăducă Marghiloman, precum şi de primarul municipiului, Constantin Toma.
Ceremonialul a mai cuprins slujba de pomenire de către un sobor de preoţi, depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare.
În continuarea ceremonialului militar şi religios, manifestările au cuprins o masă rotundă cu participarea unor istorici de renume, cu titlul ā€˛Opera şi personalitatea lui Alexandru Marghilomanā€¯, precum şi un eveniment editorial cu ocazia reeditarea cărţii ā€˛Note politice 1897-1924ā€¯ de Alexandru Marghiloman şi lansarea volumului ā€˛Personalităţi buzoiene 1918-2018: 500 pentru Româniaā€¯.
x x x
Alexandru Marghiloman (născut la 4 iulie 1854, Buzău, ţara Românească ā€“ decedat la 10 mai 1925, Buzău, Regatul României) a fost un om de stat conservator român care a îndeplinit funcţia de prim-ministru al României în anul 1918 (martieā€“noiembrie).
Conservator şi germanofil în preajma Primului Război Mondial, Marghiloman a acceptat să devină prim-ministru într-un moment foarte dificil, în primăvara lui 1918, când, abandonată de principalul aliat din zonă, Rusia bolşevică, România a trebuit să accepte o pace nefavorabilă cu Puterile Centrale. După ce a negociat pacea de la Buftea-Bucureşti, Marghiloman a trimis trupe române la Chişinău pentru a stabiliza fosta gubernie ţaristă devenită atunci Republica Democrată Moldovenească. După ce Sfatul aceasteia a votat Unirea Basarabiei cu România, Marghiloman a primit actul unirii şi a acţionat pentru recunoaşterea acesteia.
Tipareşte informaţia Tipăriţi