INFORMAŢII DE PRESĂNr. 11 din 09-09-2021
105 ani de la Atacul de noapte din Dealul Rotemberg ā€“ Daia
Joi, 9 septembrie, la împlinirea a 105 de ani de la începutul Bătăliei Sibiului, una dintre primele mari confruntări ale armatei române de la intrarea în Războiul de Întregire Naţională 1916-1919, la Cimitirul eroilor din Dealul Dăii, comuna Roşia, a avut loc depunerea de coroane şi jerbe de flori.
[continuare]Nr. 10 din 18-08-2021
105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a
Miercuri, 18 august, pe Calea Eroilor din municipiul Buzău, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă dedicată împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, a căror tradiţii de luptă au fost preluate de Divizia 2 Infanterie ā€˛Getica.
[continuare]Nr. 9 din 17-08-2021
Concerte de promenadă - De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯
Aniversarea, la 18 august 2021, a 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, azi Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯, ne-a oferit deosebita plăcere de a încânta, publicul buzoian, două zile în parcurile Crâng, Tineretului ş;i Alexandru Marghiloman din municipiul Buzău cu spectacole susţinute de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 12 din 14-08-2019
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Ceremonial de dezvelire a bustului mareşalului Alexandru Averescu
Miercuri, 14 august, începând cu ora 10.00, s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios cu ocazia dezvelirii bustului mareşalului Alexandru Averescu, organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău şi comandamentul Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯, bustul mareşalului fiind amplasat la intersecţia bulevardelor Mareşal Alexandru Averescu şi Nicolae Bălcescu.
Ceremonialul a beneficiat de o atenţie deosebită, atât din partea publicului cât şi a presei locale şi militare, la el participând cele mai importante oficialităţi locale şi judeţene, numeroşi şi distinşi invitaţi implicaţi în ducerea la bun sfârşit a acestui deosebit demers memorialistic, precum şi comanda Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi reprezentanţii structurilor militare din garnizoană, cadre militare în rezervă ori în retragere şi, desigur, reprezentanţii Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯.
În cadrul ceremonialului a fost evocată personalitatea mareşalului, precum şi semnificaţia acestei zile, amintindu-se că la 14 august 1916, prin înaltul Decret nr. 2.784 din 14 august 1916, generalul de divizie, pe atunci, Alexandru Averescu a fost numit comandantul Armatei a 2-a, una din cele patru mari unităţi înfiinţate conform planurilor de restructurare a Armatei în vederea intrării în război.
***
Alături de primarul municipiului Buzău, frecvent susţinător al acestui gen de demersuri, şi al comandatului Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi preşedinte al Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, care a prezentat o succintă carte de vizită a activităţilor fundaţiei, au mai luat cuvântul şi sculptorul şi pictorul Valentin Tănase, Directorul studioului de Arte Plastice al Armatei, realizatorul bustului, precum şi repezentantul şefului Statului Major al Apărării, dar şi Eugen Tomac, născut în aceeaşi localitate cu cel comemorat astăzi, susţinător al acestui demers încă de la iniţierea sa.
Ceremonialul a mai cuprins oficierea serviciului religios de către un numeros sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, depuneri de coroane la bustul mareşalului, precum şi defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare de garnizoană.
Tipareşte informaţia Tipăriţi