INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 26-02-2021
Bursa ā€˛General de corp de armată Nicolae Ciupercăā€¯ a ajuns la cei şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare
Începând cu anul 2020, Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi-a propus să susţină, prin burse, şase dintre tinerii buzoieni declaraţi admişi la colegiile naţionale militare, întru motivarea de a excela în învăţământul militar.
[continuare]Nr. 4 din 01-12-2020
Ziua Naţională a României sărbătorită în Garnizoana Buzău
Anul acesta, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României desfăşurate în garnizoana Buzău au avut loc în cadru restrâns, fără public, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.
[continuare]Nr. 3 din 09-10-2020
Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ ā€“ 15 ani de activitate
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, unde a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 3 din 09-10-2020
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ ā€“ 15 ani de activitate
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, unde a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.
Cimitirul Militar Deleni are o suprafaţă de 480 m.p. şi are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, judeţul Buzău. Regimentul 48 Infanterie Buzău a participat la acţiunile militare pe frontul românesc, pe toată perioada războiului şi prin jertfa supremă dată de ostaşii săi, în Primul Război Mondial, a contribuit, alături de întreaga armată română, la făurirea României Mari. Cimitirul Militar Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012 la iniţiativa Fundaţiei ,,Mareşal Alexandru Averescuā€¯ - Buzău, prin grija primăriei Deleni, în amintirea şi întru pomenirea eroilor peste veacuri, a sacrificiului vieţilor lor tinere, săvârşit pentru libertatea neamului românesc.
La activitate au participat şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, comandantul Diviziei 2 Infanterie ,,Geticaā€¯ şi preşedinte al Fundaţiei ,,Mareşal Alexandru Averescuā€¯, general-maior Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată ā€˛Podu Înaltā€¯, colonel Daniel Pop, locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, colonel Valeriu Roşu, directorul Arhivelor Militare Naţionale Române, colonel Liviu Corciu, cadre militare active şi în rezervă, istorici militari, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Buzău, Iaşi, Deleni, precum şi elevi ai şcolii gimnaziale din localitate şi localnici.
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Onorul eroilor a fost acordat de către militarii Batalionului 151 Infanterie şi muzica militară a Brigăzii 15 Mecanizată. S-au susţinut alocuţiuni de către oficialităţile prezente şi s-au depus coroane de flori la monument.
Manifestările au debutat, luni, 5 octombrie, la sediul la sediul Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯, printr-o adunare festivă, care a cuprins prezentarea unui bilanţ al activităţilor desfăşurate de Fundaţie de-a lungul celor 15 ani de la înfiinţare;
Tot în cadrul adunării festive a avut loc şi lansarea Almanahului retrospectiv 15 ani de tradiţii, care se încadrează într-un firesc, dar şi necesar demers retrospectiv de recunoaştere a efortului perseverent al inimoasei echipei redacţionale, precum şi a sprijinului şi bunăvoinţei colaboratorilor şi susţinătorilor noştri de-a lungul celor 15 ani şi 27 de numere de apariţii ale revistei ā€˛Străjer în calea furtunilorā€¯.
Adunarea festivă s-a încheiat cu acordarea, începând cu acest an, a unor burse oferite de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ către şase tineri buzoieni care au fost declaraţi admişi la colegiile naţionale militare. Scopul acestor burse este de a susţine excelenţa în rândul tinerei generaţii de militari, oferind şansa punerii în valoare a talentului lor, crearea unei premize pentru lansarea spre studii superioare şi participarea la concursurile naţionale şi internaţionale.
Acest stimulent, denumit Bursa ā€˛General de corp de armată Nicolae Ciupercăā€¯, este menit, totodată, a recunoaşte devotamentul, abnegaţia şi energia generalului de elită al Armatei Române, născut la Râmnicu-Sărat, comandant al Armatei a II-a în perioada 12.09.1939-22.09.1940, a participat la Războiul de Întregire a neamului (inclusiv în cadrul operaţiilor militare din vara anului 1917, sub comanda generalului Averescu, ca şef al biroului operaţii al Armatei a II-a).
Tipareşte informaţia Tipăriţi