INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 18-11-2023
Concursul de istorie "1 Decembrie - Ziua Naţională a României"
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Baza Aeriană Boboc a avut loc concursul de istorie cu tema "1 Decembrie - Ziua Naţională a României". Competiţia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie "Getica", în parteneriat cu Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială ā€˛Prof.dr. Ion Anghelā€¯ din localitatea Luciu, au participat la ā€˛Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitateā€¯, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic ā€˛Aurel Vlaicuā€¯ din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 12 din 24-09-2021
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Conferinţa internaţională: ā€˛O nouă Europă Centrală - 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regionalā€¯
În perioada 22-23 septembrie 2021, la Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Buzău din municipiul Buzău, s-a desfăşurat conferinţa internaţională ā€˛O nouă Europă Centrală - 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regionalā€¯ organizată de Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară în colaborare cu Primăria municipiului Buzău, Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯.
Manifestarea ştiinţifică a marcat aniversarea a 100 de ani de la crearea primului sistem regional de alianţe în Europa centrală. În acest sens, reuniunea a urmărit să ofere noi perspective de abordare şi înţelegere a unor evenimente istorice care au desenat geopolitica spaţiului central-european între cele două războaie mondiale, având ca repere Alianţa dintre România şi Polonia şi Mica Înţelegere.
Ampla manifestare ştiinţifică istorică a reunit istorici de renume din Austria, Cehia, Franţa, Germania, Polonia, Slovacia şi România.
La activitate au participat oficiali din cadrul structurilor de apărare naţională şi ordine publică, cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, militari şi civili, atât din ţară, cât şi din străinătate, diplomaţi militari acreditaţi la Bucureşti precum şi reprezentanţi ai mass-media.
Pe durata a două zile conferinţa a fost structurată în trei paneluri tematice, după cum urmează: Panel I - De la Tratatele de Pace la noi formule de alianţă în Europa Centrală: Mica Înţelegere; Panel II - Alianţa româno-polonă ā€“ crearea aliniamentului estic de apărare; Panel III - România în sistemul regional de securitate şi apărare în perioada interbelică;
Conferinţa s-a încheiat la Centrul Cultural ā€˛Alexandru Marghilomanā€¯ cu Masă rotundă: Alianţe şi aranjamente regionale de securitate în perioada interbelică. Lecţii învăţate.
În cadrul reuniunii a fost prezentat şi proiectul editorial ā€˛România în sistemul regional de alianţe din perioada interbelicăā€¯ care include două volume de culegeri de documente referitoare la relaţiile româno-polone şi la relaţiile dintre România şi Mica Înţelegere. Proiectul este rezultatul cooperării dintre Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare Naţionale Române.
În mesajul de deschidere, Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru a evidenţiat relevanţa istorică a momentului 1921 şi rolul activ jucat de România în promovarea cooperării şi în consolidarea apărării regionale. În acest sens, a arătat că proiectul regional de acum 100 de ani, dincolo de deznodământul său, rămâne un model de cooperare şi sprijin reciproc, gândit să oferă o soluţie pentru gestionarea marilor probleme şi dileme de securitate ale regiunii. ā€˛Cooperarea regională, dialogul şi strânsa alianţă cu democraţiile occidentale rămân şi astăzi, aşa cum a fost şi acum un secol, coordonate centrale care trebuie să fundamenteze politica de securitate şi apărare naţională şi regională deopotrivăā€¯, a transmis secretarul de stat.
În deschiderea lucrărilor au mai luat cuvântul Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, generalul-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare şi istorie militară, şi generalul-maior Dragoş Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău. Cu acest prilej, a fost transmis şi un mesaj video din partea academicianului Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
De asemenea, în marja conferinţei au fost vernisate trei expoziţii organizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Apărării din Polonia şi de Muzeul Militar Naţionale ā€˛Regele Ferdinand Iā€¯.
Tipareşte informaţia Tipăriţi