INFORMAŢII DE PRESĂNr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Prof.dr. Ion Anghel” din localitatea Luciu, au participat la „Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate”, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 8 din 26-10-2022
Susţinem excelenţa tinerei generaţii de militari
Devenită deja o tradiţie, azi, 26 octombrie, în cadrul şedinţei consiliului director al Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, a avut loc festivitatea de premiere a şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 5 din 09-05-2022
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Simpozion dedicat evocării Generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă şi triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial Ĺźi Ziua Uniunii Europene
Luni, 9 mai, Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, au organizat un simpozion dedicat evocării generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a, la împlinirea a 140 ani de la naşterea acestuia (20 aprilie 1882), precum şi a triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial Ĺźi Ziua Uniunii Europene.
Activitatea a avut loc la Casa de cultură „Florica Cristoforeanu” din municipiul Râmnicu Sărat, unde au susţinut alocuţiuni comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Valentin Cârjan, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma şi prefectul judeţului Buzău, Daniel Marian Ţiclea.
Cuvântul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, de deschidere a simpozionului, a fost urmat de prelegeri susţinute de eleva Zota Irina de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”cu tema Regimentele 9 şi 49 în zona Râmnicu Sărat în Primul Război Mondial, elevele Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu”, Stroe Andreea-Cristina şi Suditu Ana, care au susţinut temele Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene şi Evocare Generalul Nicolae Ciupercă.
În cadrul simpozionului au mai susţinut comunicări ştiinţifice specialişti în istorie militară: colonel drd. Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Române, Regimentele 9 şi 49 în zona Râmnicu Sărat în Primul Război Mondial, colonel (r.) dr. Mircea Tănase, tema Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene şi colonelul (r.) dr. Mihai Goia, tema Evocare General Nicolae Ciupercă.
În cadrul simpozionului s-a vizionat şi filmul reprezentativ „Armata a 2-a / Divizia 2 Infanterie „Getica” - Calea Învingătorilor”.
Activităţile au continuat la Cimitirul Eternitatea din Râmnicu Sărat, unde a avut loc dezvelirea Monumentului Eroilor, urmată de un ceremonial militar şi religios şi depunere de coroane dedicat Zilei de 9 Mai - Proclamarea Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene.
Activitatea s-a încheiat cu un recital susţinut de Muzica militară a Garnizoanei Buzău.
***
Generalul de corp de armată Nicolae Ciupercă s-a născut la Râmnicu-Sărat, şi a participat la Războiul de întregire a neamului, sub comanda generalului Averescu, contribuind la executarea operaţiunilor ofensive din vara anului 1917.

Generalul Nicolae Ciupercă este absolvent a Şcolii Fiilor de Militari din Iaşi, şcoală care a fost o instituţie de învăţământ militar, de nivel liceal.

Această instituţie militară de învăţământ, prima de acest tip din Armata României, a fost înfiinţată prin decret regal în 19 iulie 1872 şi avea obiectivul „de a da creştere şi educaţie completă fiilor de militari de orice grad, al căror serviciu îndelungat şi nepătat le constituie un drept la recunoştinţa ţării”.

Generalul Nicolae Ciupercă, general de elită al armatei române, ocupă un loc distinct în panteonul personalităţilor Armatei Române, cel care a fost comandant al Armatei a 2-a, în perioada 12 septembrie 1939 - 22 septembrie 1940.

Pe generalul Nicolae Ciupercă îl păstrăm în memoria colectivă, în istoria naţională, în primul rând datorită calităţilor şi faptelor ostăşeşti, recunoscut şi pentru simţul onoarei şi curajul militar dovedit de-a lungul carierei militare.

În timpul războiului, s-a distins, de altfel în întreaga sa carieră militară, ca un „ofiţer capabil, laborios şi conştiincios”, cu „simţul onoarei şi curajul militar cerut de cariera sa”, ca un „om de caracter”, „inteligent şi cu o judecată admirabilă”, ,,exemplu de probitate sufletească, demn cu superiorii şi părintesc cu inferiorii”, ,,element de reală valoare”, ,,de o modestie care aproape nu se mai întâlneşte la nimeni în vremurile noastre” după cum l-au caracterizat şefii ierarhici de-a lungul îndelungatei sale cariere militare.

De remarcat că în timpul retragerii din Basarabia (iulie 1940) a dovedit ,,multă hotărâre şi energie”, intervenind pentru ,,redresarea comandanţilor, fie pentru ridicarea materialului şi aducerea lui la Prut”, după cum aprecia generalul Constantin Ilasievici, comandantul Grupului de armate nr. 1.
***
La 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile - Al Doilea Război Mondial.

De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea unui astfel de organism, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

Pentru România, 9 mai are şi o a treia semnificaţie, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită apoi, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.
Tipareşte informaţia Tipăriţi