INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 18-11-2023
Concursul de istorie "1 Decembrie - Ziua Naţională a României"
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Baza Aeriană Boboc a avut loc concursul de istorie cu tema "1 Decembrie - Ziua Naţională a României". Competiţia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie "Getica", în parteneriat cu Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Prof.dr. Ion Anghel” din localitatea Luciu, au participat la „Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate”, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 16 din 01-12-2018
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
1 Decembrie – Ziua Naţională a României în Garnizoana Buzău
Anul 2018 are o semnificaţie cu totul specială, marcând 100 de ani de existenţă a României moderne, stat naţional unitar format în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române. România întregită a cuprins între graniţele ei cetăţenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina.
Manifestările prilejuite de această sărbătoare de suflet a românilor, ZIUA NAţIONALă a ROMâNIEI, au debutat în municipiul Buzău, pe Calea Eroilor, cu o ceremonie militară de comemorare şi omagiere a făuritorilor unităţii neamului românesc.
După oficierea serviciului religios, au urmat alocuţiunile Primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, Prefectului judeţului Buzău, Carmen Ichim şi a locţiitorului comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Claudiu-Mihail SAVA.
După evocarea momentului de la 1918, a urmat depunerea coroanelor de flori la Domul Central din Cimitirul Eroilor în memoria eroilor care au luptat în Marele Război, act decisiv pentru împlinirea obiectivelor Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918.
Ceremonia a continuat cu un moment artistic susţinut de către elevii Corului Armonia al şcolii Gimnaziale nr. 11 Buzău şi de către Corala Bărbătească Ortodoxă „Credo in Deo” a Seminarului Teologic Buzău împreună cu muzica reprezentativă a Garnizoanei Buzău.
În cadrul activităţilor dedicate marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918, general de brigadă Claudiu-Mihail SAVA şi Petre Emanoil Neagu, Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, au premiat elevii, participanţi la ediţia a X-a, a concursului de istorie, organizat de către fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.
Festivitatea s-a încheiat cu o defilare militară organizată de către Divizia 2 Infanterie „Getica”, structură reprezentativă a Forţelor Terestre Române.
Dispozitivul de defilare - alcătuit din aproximativ 800 de militari şi 64 de mijloace tehnice terestre şi aeronave din cadrul Forţelor Aeriene Române, a fost constituit din detaşamente de defilare, cu trupe şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, din garnizoana Buzău.
În alocuţiunea sa, generalul de brigadă Claudiu-Mihail SAVA, a transmis: ... ,,La aniversarea Centenarului Marii Uniri, suntem obligaţi, măcar pentru câteva momente, să ne îndreptăm gândurile noastre de slavă către sufletele sutelor de mii de militari români care s-au jertfit în marele război.
Ei sunt eroii României Mari, caractere curate care au luptat pentru realizarea unui ideal naţional – Întregirea ţării.
Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei noastre. Este aşa cum afirma Nicolae Iorga: „cea mai mare faptă din toată viaţa neamului nostru.”
Miracolul Marii Uniri este lecţia fundamentală pe care înaintaşii noştri ne-au predat-o. Ei ne-au învăţat că România poate deveni mai puternică şi mai prosperă având ca piloni existenţiali valori care au creat Unirea: determinare, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine.”....
Defilarea militară de anul acesta a fost comandată de către colonelul Ovidiu Conduruţă, şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica” ofiţer cu o carieră militară complexă, participant la exerciţiile multinaţionale în ţară şi în străinătate.
La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai mass-media locale şi cetăţeni ai municipiului Buzău.
Prin participarea la activităţile prilejuite de aniversările şi comemorările principalelor momente din istoria României, Armata demonstrează că este continuatorul tradiţiilor de luptă ale poporului român.
Armata României este continuatoarea şi promotoarea valorilor şi tradiţiilor naţionale, contribuind astfel semnificativ la educarea spiritului civic şi la respectarea valorilor şi simbolurilor naţionale de către membrii societăţii.
Tipareşte informaţia Tipăriţi