INFORMAŢII DE PRESĂNr. 3 din 09-10-2020
Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” – 15 ani de activitate
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu” s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, unde a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.
[continuare]Nr. 2 din 18-02-2020
Ziua Consiliului Internaţional al Sportului Militar sărbătorită în garnizoana Buzău
Marţi, 18 februarie, Garnizoana Buzău a organizat cu sprijinul Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, la Stadionul de Atletism Buzău şi în Parcul Crâng, o activitate sportivă (cros 3000m), dedicată aniversării Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar – C.I.S.M., la care au participat aproximativ 200 de persoane, militari şi civili din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Buzău, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău.
[continuare]Nr. 1 din 24-01-2020
„Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean Buzău”
Vineri, 24 ianuarie, Teatrul George Ciprian Buzău şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buză u în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău, sub egida Consiliului Judeţean Buzău au organizat cea de-a cincea ediţie a evenimentului „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean”.
[continuare]


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 16 din 01-12-2018
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
1 Decembrie – Ziua Naţională a României în Garnizoana Buzău
Anul 2018 are o semnificaţie cu totul specială, marcând 100 de ani de existenţă a României moderne, stat naţional unitar format în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române. România întregită a cuprins între graniţele ei cetăţenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina.
Manifestările prilejuite de această sărbătoare de suflet a românilor, ZIUA NAţIONALă a ROMâNIEI, au debutat în municipiul Buzău, pe Calea Eroilor, cu o ceremonie militară de comemorare şi omagiere a făuritorilor unităţii neamului românesc.
După oficierea serviciului religios, au urmat alocuţiunile Primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, Prefectului judeţului Buzău, Carmen Ichim şi a locţiitorului comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Claudiu-Mihail SAVA.
După evocarea momentului de la 1918, a urmat depunerea coroanelor de flori la Domul Central din Cimitirul Eroilor în memoria eroilor care au luptat în Marele Război, act decisiv pentru împlinirea obiectivelor Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918.
Ceremonia a continuat cu un moment artistic susţinut de către elevii Corului Armonia al şcolii Gimnaziale nr. 11 Buzău şi de către Corala Bărbătească Ortodoxă „Credo in Deo” a Seminarului Teologic Buzău împreună cu muzica reprezentativă a Garnizoanei Buzău.
În cadrul activităţilor dedicate marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918, general de brigadă Claudiu-Mihail SAVA şi Petre Emanoil Neagu, Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, au premiat elevii, participanţi la ediţia a X-a, a concursului de istorie, organizat de către fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.
Festivitatea s-a încheiat cu o defilare militară organizată de către Divizia 2 Infanterie „Getica”, structură reprezentativă a Forţelor Terestre Române.
Dispozitivul de defilare - alcătuit din aproximativ 800 de militari şi 64 de mijloace tehnice terestre şi aeronave din cadrul Forţelor Aeriene Române, a fost constituit din detaşamente de defilare, cu trupe şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, din garnizoana Buzău.
În alocuţiunea sa, generalul de brigadă Claudiu-Mihail SAVA, a transmis: ... ,,La aniversarea Centenarului Marii Uniri, suntem obligaţi, măcar pentru câteva momente, să ne îndreptăm gândurile noastre de slavă către sufletele sutelor de mii de militari români care s-au jertfit în marele război.
Ei sunt eroii României Mari, caractere curate care au luptat pentru realizarea unui ideal naţional – Întregirea ţării.
Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei noastre. Este aşa cum afirma Nicolae Iorga: „cea mai mare faptă din toată viaţa neamului nostru.”
Miracolul Marii Uniri este lecţia fundamentală pe care înaintaşii noştri ne-au predat-o. Ei ne-au învăţat că România poate deveni mai puternică şi mai prosperă având ca piloni existenţiali valori care au creat Unirea: determinare, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine.”....
Defilarea militară de anul acesta a fost comandată de către colonelul Ovidiu Conduruţă, şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica” ofiţer cu o carieră militară complexă, participant la exerciţiile multinaţionale în ţară şi în străinătate.
La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai mass-media locale şi cetăţeni ai municipiului Buzău.
Prin participarea la activităţile prilejuite de aniversările şi comemorările principalelor momente din istoria României, Armata demonstrează că este continuatorul tradiţiilor de luptă ale poporului român.
Armata României este continuatoarea şi promotoarea valorilor şi tradiţiilor naţionale, contribuind astfel semnificativ la educarea spiritului civic şi la respectarea valorilor şi simbolurilor naţionale de către membrii societăţii.
Tipareşte informaţia Tipăriţi