INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 18-11-2023
Concursul de istorie "1 Decembrie - Ziua Naţională a României"
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Baza Aeriană Boboc a avut loc concursul de istorie cu tema "1 Decembrie - Ziua Naţională a României". Competiţia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie "Getica", în parteneriat cu Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială ā€˛Prof.dr. Ion Anghelā€¯ din localitatea Luciu, au participat la ā€˛Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitateā€¯, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic ā€˛Aurel Vlaicuā€¯ din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 11 din 06-06-2019
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor în garnizoana Buzău
Joi, 6 iunie, Garnizoana Buzău, în parteneriat cu Fundaţia ā€˛Sfântul Sava de la Buzăuā€¯, Inspectoratul şcolar Judeţean, Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯ şi Primăria municipiului Buzău, a organizat ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, prilej cu care sunt cinstiţi eroii români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
Manifestările au debutat la ā€˛Domul Centralā€¯ din Cimitirul Eroilor cu o ceremonie de depuneri de coroane de flori la care au participat autorităţi locale şi judeţene, locţiitorul comandantului garnizoanei, reprezentanţi ai instituţiilor şi ai unităţilor militare din garnizoană, militari activi, în rezervă sau retragere, dar şi numeroşi copii şi profesori.
Momentele principale ale manifestării au fost oficierea slujbei de mulţumire şi laudă - Te Deum, de către un sobor de preoţi, discursul preşedintelui filiale locale a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ā€˛Regina Mariaā€¯, ceremonia de depuneri de coroane de flori, precum şi defilarea gărzii de onoare, acompaniată de muzica militară a garnizoanei şi de către survolul avioanelor şi elicopterelor şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Bobocu.
De asemenea, această activitate a fost şi prilejul premierii echipelor câştigătoare ale ediţiei a VII-a a concursului de istorie organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ā€˛Regina Mariaā€¯, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a filialei locale a Societăţii de Ştiinţe Istorice.
Manifestările dedicate acestei zile au continuat cu depunerea de coroane de flori la bustul generalului Ştefan Guşă din localitatea Spătaru, precum şi la monumentul eroilor din localitatea Dealul Viei. La aceste activităţi, elevii şcolilor din localităţile respective au oferit spectacole cultural-artistice audienţei formate din militari, oficialităţi locale şi cetăţeni.
* * *
În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, ā€˛cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţionalā€¯, în Ziua înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.
* * *
Cimitirului Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 şi reamenajat în anul 2018, este cel mai mare de acest fel din ţară. Aici se odihnesc rămăşiţele pământeşti a 7.867 de eroi necunoscuţi şi a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro-ungari, 136 ruşi şi bulgari, 14 turci şi cinci italieni.
* * *
Ştefan Guşă s-a născut la data de 17 aprilie 1940, în satul Spătaru din comuna Costeşti, judeţul Buzău. După absolvirea Liceului ā€˛B.P. Haşdeuā€¯ din Buzău, a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Tancuri şi Auto de la Piteşti (1957-1960), absolvită ca şef de promoţie.
Generalul Ştefan Guşă a urcat treptele carierei militare până la funcţia de şef al Marelui Stat Major, pe care o deţinea şi pe timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ulterior, a îndeplinit şi funcţia de comandant al Armatei a 2-a, structură militară a cărei continuatoare a tradiţiilor de luptă este astăzi Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯.
* * *
În memoria celor doi militari care şi-au pierdut viaţa în anul 2016 în teatrul de operaţii din Afganistan, sublocotenenţii (post mortem) Adrian Vizireanu şi Iulian Dumitrescu, precum şi a tuturor eroilor comunei Merei care au căzut în războaiele pentru apărarea patriei, a fost dezvelit, cu onoruri militare, un monument în localitatea Dealul Viei.
Tipareşte informaţia Tipăriţi