INFORMAŢII DE PRESĂ



Nr. 1 din 18-11-2023
Concursul de istorie "1 Decembrie - Ziua Naţională a României"
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Baza Aeriană Boboc a avut loc concursul de istorie cu tema "1 Decembrie - Ziua Naţională a României". Competiţia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie "Getica", în parteneriat cu Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]



Nr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Prof.dr. Ion Anghel” din localitatea Luciu, au participat la „Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate”, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]



Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 16 din 11-11-2019
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Ziua Veteranilor în Garnizoana Buzău
Ziua Veteranilor a fost sărbătorită, luni, 11 noiembrie de către militarii din garnizoana Buzău printr-o serie de activităţi militare şi religioase, care s-au desfăşurat, astfel :
- La Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău începând cu ora 10.00, ceremonie militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori;
- La Biserica Militară „Pogorârea Duhului Sfânt” începând cu ora 10.30, expoziţia fotografică, dedicată eroilor buzoieni - ,,Afganistan: Chipuri ale războiului”;
- La Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni, începând cu ora 12.30, ceremonie militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori.
De asemenea, la ora 11.00, au fost trase clopotele în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare.
La activităţi au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, notabilităţi, cadre militare active, în rezervă şi retragere, distinşi veterani de război.
***
Expoziţia de fotografie realizată de către jurnalistul Ilie Pintea, jurnalist Radio România Actualităţi, reprezintă munca în forma expresivă a participării lui alături de militarii români în teatrele de operaţii în decursul anilor. Această expoziţie a fost prezentată pentru prima dată în anul 2017 în Afganistan cu ocazia Zilei Naţionale a României, ca un omagiu adus eroului buzoian Mădălin Stoica.
În anul 2018 cu ocazia Centenarului României expoziţia a fost prezentată, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, iar în 2019 aceasta a putut fi vizionată la Institutul Cultural Român din Bucureşti şi la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Această expoziţie prezintă militarii români în Afganistan, o ţară a contrastelor, în care Ilie Pintea a surprins prin ajutorul camerei sate afgane desprinse parcă din alt timp, şi a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc.
Chipurile militarilor din cadrul Coaliţiei, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mişcă pe drumurile dintre oraşe cu o siguranţă pe care nu o aveau cu câţiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificaţii a acestei lumi.
De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteţi vedea expuse la Buzău sunt cu oameni - copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor - pentru că războiul asta înseamnă pentru jurnalistul Ilie Pintea: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei ţări măcinate de război, aşa că abordarea aceasta e cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul aşa cum l-a văzut el.
***
Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualităţi din anul 2000, iar din 2013 a însoţit de mai multe ori batalioanele româneşti dislocate în Afganistan. El a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa din teatrul de operaţii Afganistan, alături de militarii români.
Alături de Ilie Pintea ne-a făcut o deosebită plăcere prezenţa corespondentului Radio România Actualităţi Mario Balint, jurnalistul român dedicat deopotriva temelor militare dar şi vieţii militarilor în ţinuta de deşert, jurnalistul care şi-a petrecut 52 de luni cumulate în zone de război alături de militari nostrii în Irak şi Afganistan.
Mario Balint face parte din tripleta de onoare care alături de jurnalişti ca Radu Dobriţoiu şi Ilie Pintea au scris istoria împreună cu militarii români în teatrele de operaţii.
Totodată, la expoziţie am avut onoarea să fie prezent şi un veteran al teatrelor de operatii, colonel (rez.) Ene Toni, care timp de patru misiuni a fost o punte de legătură pentru familile militarilor dislocaţi în Irak şi Afganistan.

***
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.
Tipareşte informaţia Tipăriţi