INFORMAŢII DE PRESĂNr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Prof.dr. Ion Anghel” din localitatea Luciu, au participat la „Lecţia de istorie: Armata a 2-a – Tradiţie, Cultură, Continuitate”, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 8 din 26-10-2022
Susţinem excelenţa tinerei generaţii de militari
Devenită deja o tradiţie, azi, 26 octombrie, în cadrul şedinţei consiliului director al Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, a avut loc festivitatea de premiere a şase elevi buzoieni admişi la colegiile naţionale militare.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 2 din 21-07-2021
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a sărbătorită pe meleaguri vrâncene
La 18 august 2021, Divizia 2 Infanterie „Getica” sărbătoreşte 105 ani de la constituirea marilor unităţi ale Armatei Române şi intrarea în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc.
Evenimentul este un prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoţională.
În acest context, Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române, organizează o serie de activităţi pentru evocarea faptelor de arme şi omagierea sacrificiului suprem al înaintaşilor, care au plătit cu sânge pentru renaşterea României.
Manifestările au debutat pe meleaguri vrâncene pe 21 iulie, cu o frumoasă lecţie de istorie, în cadrul unui simpozion care a avut loc la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focşani. În cadrul activităţii, participanţii au descoperit drumul Armatei a 2-a Române, înfiinţată odată cu intrarea în război a României de partea Antantei, în 1916, când ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei.
Cuvântul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general maior Dragoş-Dumitru Iacob, de deschidere a simpozionului, a fost urmat de prelegeri susţinute de specialişti în istorie militară: colonel (r.) dr. Mircea Tănase, profesor dr. Horia Dumitrescu, colonel Neculai Șerban, comandor (r.) lector universitar dr. Jănel Tănase, colonel (r.) dr. Mihai Goia.
Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea Diviziei 2 Infanterie „Getica” din perioada 2010-2021, susţinută de general maior Dragoş-Dumitru Iacob, şi vizionarea filmului aniversar – Calea Învingătorilor: Armata a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie „Getica”.
Activităţile au continuat astăzi, 22 iulie, la Mausoleul Mărăşti, unde a avut loc ceremonialul militar şi religios dedicat aniversării a 105 ani de istorie a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor Armatei a 2-a Române, la care au participat inclusiv elevi pasionaţi de istoria greu încercată a ţării noastre.
Eroismul ostaşilor români în luptele de la Mărăşti a fost evocat de preşedintele Asociaţiei Mărăşti 1917, comandor (r.) lector universitar dr. Jănel Tănase, primarul municipiului Focşani, Cristi-Valentin Misăilă, primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin-Dumitru Toma, subprefectul judeţului Vrancea, Lavinia-Claudia Serafimciuc şi comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob.
Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane în memoria celor care s-au jertfit în luptele eroice purtate la Mărăşti, pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului.
Tipareşte informaţia Tipăriţi