INFORMAŢII DE PRESĂNr. 1 din 18-11-2023
Concursul de istorie "1 Decembrie - Ziua Naţională a României"
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Baza Aeriană Boboc a avut loc concursul de istorie cu tema "1 Decembrie - Ziua Naţională a României". Competiţia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie "Getica", în parteneriat cu Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]Nr. 10 din 19-12-2022
Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitate
Luni, 19 decembrie, copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială ā€˛Prof.dr. Ion Anghelā€¯ din localitatea Luciu, au participat la ā€˛Lecţia de istorie: Armata a 2-a ā€“ Tradiţie, Cultură, Continuitateā€¯, care a avut drept scop promovarea valorilor militare şi a profesiei de militar în rândul elevilor din mediul rural, cultivarea patriotismului, valorilor militare şi naţionale în rândul tinerilor, informarea elevilor pentru a urma o carieră militară, cât şi prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor aflaţi în dificultate.
[continuare]Nr. 9 din 20-11-2022
Rezultate concurs de istorie organizat de către Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯
În perioada 18-20 noiembrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău a XIII-a ediţie a Concursului de istorie organizat de Fundaţia ā€˛Mareşal Alexandru Averescuā€¯, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ şi Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic ā€˛Aurel Vlaicuā€¯ din localitatea Boboc, precum şi cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Buzău.
[continuare]


DIVERSE


Index | Informaţii de presă
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu"
Informaţie de presă nr. 4 din 03-08-2021
Persoană de contact:
Telefon: 0763686867
Expoziţia ā€˛Armata Română în Războiul cel Mareā€¯ la Muzeul Judeţean Buzău
La 18 august 2021, Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯ aniversează 105 ani de la intrarea României în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc. Evenimentul este un prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoţională.
În acest context, Divizia 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române, organizează o serie de activităţi pentru evocarea faptelor de arme şi omagierea sacrificiului suprem al înaintaşilor, care au plătit cu sânge pentru renaşterea României.
Astfel, marţi, 3 august, la Muzeul Judeţean Buzău, în prezenţa prefectului judeţului Buzău, Silviu Iordache, comandantului Diviziei 2 Infanterie ā€˛Geticaā€¯, general-maior Dragoş-Dumitru Iacob, a directorului Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, a directorului Muzeului Naţional Militar ā€˛Regele Ferdinand Iā€¯, locotenent-colonel Radu Riti, dar şi a unor militari activi şi în rezervă din garnizoana Buzău, a avut loc vernisajul expoziţiei ā€˛Armata Română în Războiul cel Mareā€¯.
În cadrul activităţii, participanţilor le-au fost prezentate de către istoricul Sorin Turturică, muzeograf din cadrul Muzeului Naţional Militar ā€˛Regele Ferdinand Iā€¯, piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial, atunci când ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei.
Tot în cadrul expoziţiei au fost expuse documente şi obiecte aparţinând mareşalului Alexandru Averescu aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Militar ā€˛Regele Ferdinand Iā€¯, cele mai multe dintre acestea intrând în patrimonial muzeului la înfiinţarea instituţiei sau în perioada imediat următoare.
Expoziţia poate fi vizitată până în luna ianuarie, publicul putând admira şi tunica personală cu grad de mareşal a mareşalului Alexandru Averescu şi de asemenea un săculeţ primit de mareşal cu pământ îmbibat cu sângele eroilor din toate bătăliile purtate de Armata României în Primul Război Mondial donat de Asociaţia ā€˛Generaţia de Focā€¯ constituită din veterani de război.
Expozitia prezintă şi ordine şi medalii româneşti din timpul Primului Război Mondial din care amintim: Ordinul ā€˛Steaua Românieiā€¯, Ordinul ā€˛Coroana Românieiā€¯, precum şi Medaliile ā€˛Virtutea Militară de Războiā€¯ şi ā€˛Bărbăţie şi Credinţăā€¯.
Eroismul ostaşilor români în luptele din Primul Război Mondial mai poate fi vizualizat şi pe cele 17 panouri unde sunt reprezentate fotografii din istoria participării Armatei României la Campania din 1916 şi 1917.
Mai sunt expuse obiecte de artă aparţinând unor sculptori celebri ai vremii din care amintim: două statuete ā€“ ā€˛Aruncătorul de grenadăā€¯ şi ā€˛Soldat român săpând-şi adăpostul individual 1916-1918ā€¯ realizate de sculptorul Oscar Han, precum şi bustul generalului de corp de armată Alexandru Averescu, lucrare aparţinând sculptorului Oscar SpƤthe.
Tipareşte informaţia Tipăriţi